Hexapod

Dino Turković

Ivan Filipović

Hexapod je šestonožni autonomni biomimetički robot, što znači da je inspiriran prirodom. Hodanje pomoću nogu omogućuje mu kretanje po zahtjevnim terenima. U mogućnosti je zaobilaziti brojne prepreke, što mu omogućuje nekolicina senzora.

Opširnije:Hexapod

NEMS narukvica (Notification over Electrical Muscle Stimulation)

Autor:

Dominik Žinić

NEMS narukvica je nosivi uređaj koji se pomoću Bluetooth veze spaja sa pametnim telefonom. Služi za obavještavanje korisnika o pozivu, SMS poruci, alarmu ili o ukradenom/nestalom/izgubljenom pametnom telefonu. Na remenu se nalaze dvije gumene elektrode na koje dolazi signal sa mikroračunala preko sklopa za generiranje povišenog napona.

Opširnije:NEMS narukvica

Daljinski upravljana ronilica (ROV) - Nautilusum

Istraživački centar mladih

Marin Lukas

Anđelo Živalj

Tomislav Horvat

Damir Sušec

Viktor Mandić

„Nautilusum“ je daljinski upravljano plovilo (engl. ROV- Remotely Operated Vehicle), s mogućnošću upravljivog zaranjanja i izranjanja te manevriranja pod vodom. Koriste se kod postavljanja, održavanja i inspekcije podvodnih konstrukcija,naftnih platformi, podmorskih cjevovoda i kablova, kod znanstvenih, bioloških i arheoloških istraživanja, podvodnog snimanja itd.

b_200_150_16777215_00_images_slike_clanci_rov.jpg

Električna brizgalica

Damir Sušec

Ante Bubalo

Svima je jasno da je u današnjem razvijenom svijetu sve veća potreba za brigom za okoliš. Ovim projektom se želi postići što veća efikasnost u radu jednog četverotaktnog benzinskog motora.
Za projekt je izabran jednocilindrični motor koji ima sustav napajanja goriva preko rasplinjača. Problem rasplinjača je u tome što nemože držati konstantan stehiometrijski omjer goriva i zraka ovisno o opterećenju i broju okretaja. To bi značilo da ukoliko je smjesa prebogata (λ<1) dio goriva u smjesi neće izgoriti, a ukoliko je smjesa siromašna (λ>1) može doći do trajnih oštećenja na motoru. Iz tog razloga u projektu će se taj rasplinjač zamjeniti sa električnom brizgaljkom goriva, kojom će upravljati kontrolna jedinica. Ta kontrolna jedinica imat će sve potrebne ulazne podatke kako bi mogla odrediti količinu ubrizganog goriva kao i točno vrijeme ubrizgavanja. Tokom rada motora pratit će se svi sigurnosni parametri. Kompletna elektronika kao i samo programiranje raznih mikrokontrolera će biti ručni rad. Dok će se se svi potrebni senzori kupiti. Promjena svih parametara biti će omogućena jednostavnim spajanjem kontrolne jedinice na računalo.  Ovaj projekt bio bi temelj za različita daljnja ispitivanja kao što je rad motora u kombinaciji sa plinom praskavcem ili radom na čisti vodik.

b_200_150_16777215_00_images_slike_clanci_mui1.png

Opširnije:Električna brizgalica

Autonomna bespilotna letjelica sa četiri rotora – FSBcopter

Tomislav Tomašić

Viktor Mandić

Andrea Demetlika

Gordan Kocijan

Matija Kekelj

- FSBcopter je bespilotna letjelica sa četiri rotora koja može autonomno izvršavati prije definirane planove leta
- sastoji se od četiri kraka na čijim krajevima se nalaze motori, a na njih se izravno spajaju propeleri.
- osim rotacije motora i propelera nema drugih pomičnih dijelova.
- primjene: fotografiranje terena i objekata na zemlji, snimanje panoramskih video materijala, nadzore cestovnog prometa, inspekcija gradilišta…

b_200_150_16777215_00_images_slike_clanci_fsb_copter3.png

Opširnije:FSBcopter